Trimbehandelingen

Trimbehandelingen

Als u voor het eerst in de trimsalon komt ga ik eerst kijken wat voor vacht de hond heeft en hoe het onderhoud is.

Een complete behandeling bestaat uit het Badderen en Föhnen en inkorten en in model brengen van de vacht en nagels knippen.

Trimmen is de verzamelnaam, die alle behandelingen omvat om de vacht van een hond in goede conditie te brengen en te houden. Er zijn verschillende methodes om de vacht van uw hond te behandelen. Hieronder benoem ik ze één voor één.

– Plukken         

Plukken is het verwijderen van de oude, bovenste laag, loszittende haren bij ruwharige vachten. De vacht dient in dit geval goed ‘plukrijp’ te zijn om de huid en de hond zo min mogelijk te irriteren. Voor de meeste plukvachten die tot op de onderwol geplukt worden is twee keer per jaar een bezoekje aan de trimsalon voldoende. Loszittende haren worden met de hand, met wortel en al verwijderd. Een plukhond is de enige hond die in de trimsalon niet gewassen wordt. Door het warme water en de shampoo gaan de haarschachten openstaan, als er vlak daarvoor of daarna geplukt wordt, kan er een huidirritatie ontstaan. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen mag de hond ook thuis twee weken voor en twee weken na de behandeling niet in bad! Enkele voorbeelden van ruwharige vachten zijn: Ruwharige Teckel, Jack Russel, Welsh Terriër en de Cairn Terriër.

– Strippen
Bij een plukvacht kan men kiezen voor een zogenaamde stripvacht, waarbij de vacht uit 3 lagen bestaat en de hond er altijd verzorgd uitziet. Er blijft een gedeelte van de ruwe bovenvacht staan. Dit is dus een andere vorm van plukken, omdat de hond niet zoals bij het gewone plukken, tot op zijn onderwol wordt geplukt. De hond ziet er wat natuurlijker uit, maar bij een stripvacht moet de hond wel vaker naar de trimsalon. Vier keer per jaar is meestal genoeg om de vacht in goede conditie te houden.

– Knippen of effileren

Bij deze behandelingsmethode wordt de vacht ingekort met behulp van een schaar. Een hond met een dikke, gekrulde vacht kan met een rechte schaar worden ingekort naar elke gewenste lengte. Bijvoorbeeld een Poedel & Bichon Frisé . Bij het Effileren wordt gebruikt gemaakt van een schaar met één recht blad en één getand blad. Deze methode wordt veel gebruikt bij Maltezers, Shih Tzu’s en Yorkshire Terriërs. Door deze rassen met de Effileerschaar te knippen, wordt het zogenaamde ‘puppymodel’ bereikt. Ook Effileren kan op elke gewenste lengte. Hierdoor lijkt het hondje eruit te zien als een leuk, wollig knuffelbeertje. Daarnaast zijn er rassen zoals de Golden Retriever en de Cavalier King Charles Spaniel waarbij de vacht met behulp van een Effileerschaar vooral uitgedund wordt.

– Scheren

Bij Scheren wordt de vacht ingekort met behulp van een Tondeuse. Dit kan heel kort maar ook verrassend lang zijn. Honden die thuis helemaal niet gekamd worden, moeten in de trimsalon vaak worden kort geschoren. Maar er zijn ook mensen die hier zelf voor kiezen, om zo het onderhoud thuis veel makkelijker te maken of omdat ze dit gewoon mooi vinden staan. Ook kan er voor gekozen worden om het lijfje te scheren en de pootjes en het hoofdje mooi te knippen.

– Ontwollen

Bij ontwollen wordt het losse onderhaar verwijderd. Hier gebruiken we de Was en Blaas methode. De hond gaat gelijk in bad en word lekker in de shampoo gezet. Na een inwerktijd en 2 x wassen en in de conditioner gezet te zijn, gaan we de hond droog blazen met de waterblazer. Zonder de huid te veel te belasten door zo weinig mogelijk te borstelen komt er dan veel onderwol uit. Door deze methode voorkomen we dat we de huid activeren om direct weer nieuw haar aan te maken. Het beste resultaat verkrijgt men als de hond volop in de rui is omdat dat de tijd is dat het haar eruit mag volgens de natuur.
Enkele voorbeelden zijn: Finse Lappenhond , Newfoundlander, Keeshond (Pommeriaan), Shetland Sheepdog. Deze vachten kunnen we eigenlijk niet heel kort maken omdat er een kans is dat de vacht niet goed terug groeit. Het kan zelfs zijn als je zo’n vacht te kort knipt of scheert de vacht niet meer terugkomt, dit noemt men Scheeralopecia. (tijdelijke of blijvende) kaalheid.

 

Als uw hond helemaal getrimd is krijgt u advies mee hoe het beste de vacht onderhouden kan worden.